Entreprenad och bygg som säljer fakturor

Om du frågor runt bland dina affärsbekanta som också driver företag kommer du nog bli förvånad över hur vanligt det är att sälja fakturor. Det är givetvis olika beroende på bransch men både stora och små företag säljer fakturor ibland. Här går vi igenom hur det kan fungera med finansiering och fakturaköp i byggbranschen.

Bygg & Entreprenad

När du som byggföretag får möjligheten att ansvara för ett helt byggprojekt kallas det för en totalentreprenad. Det kan vara en stor ära att bli tilldelad ett sådant projekt och att bli den som vinner upphandlingen. Det kan också innebära stora risker och ställa höga krav på en stark likviditet.

Lyft

Du kan till exempel ha förhandlat med beställaren om att de betalar för projektet i flera delar eller lyft som det ofta kallas i byggbranschen. Det innebär att allt eftersom projektet fortskrider år du betalt i klumpsummor. Mellan lyften kommer du som entreprenör att behöva finansiera projektet och se till att det flyter på framåt.

Underleverantörer

För inhyrning av hantverkartjänster går det ofta att betala efter att arbetet är utfört men material och stora inköp till byggprojektet måste kanske betalas på 10 dagar från leverans. Här kan det vara klokt att sälja fakturor för att få frigöra kapital och inte riskera att projektet inte går framåt.

Alternativ till att sälja fakturor

Det kan finnas ett par alternativ att välja på för att finansiera en stor entreprenad. En vanlig väg är att man har en ganska stor checkkredit hos banken, alltså som ett stort kreditkort som man kan betala kostnader med. När man får betalt i ett lyft kan man betala in och lösa skulden och därmed minska ner räntekostnaderna. Nackdelen kan vara att det är svårt att få en checkkredit på väldigt stora belopp.

Eget kapital

Den lite mer hårdkokta modellen är att sitta på en stor påse pengar och själv lägga ut alla kostnaderna för projektet. Fördelen är förstås att man slipper betala räntor och att när intäkterna väl kommer är allt överskott ren vinst.

Sammanfattningsvis

Om du har ett stort byggprojekt framför dig kan du vara säker på att det kommer binda mycket kapital. Nackdelen att finansiera projektet helt själv är att du kanske binder allt ditt kapital i ett och samma projekt. Med ett stort eget kapital har man en säkerhet som gör att man kan få gynnsamma lånevillkor. Både checkkrediten kan bli bättre och ska du sälja fakturor kan du få bättre villkor när företaget har en stark ekonomi i botten.