Bygga hemsidan själv – eller anlita webbyrå?

Om du har ett företag är det en självklarhet att ha en hemsida. Det förväntar sig både kunder och leverantörer. Men ska ni bygga den själv, och spara pengar, eller anlita en webbyrå? Det beror framförallt på vilka funktioner som efterfrågas och behov av estetiska element.

Att företag har en hemsida med logos är idag lika självklart som att alla företagare hade visitkort förr i tiden. Hemsidan är företagets ansikte utåt och kan både locka till sig kunder och vara en informationsportal ut till andra.

Om företaget nyss startats kanske det är lockande att bygga hemsidan själv. Man vill inte köpa in hjälpen från en webbyrå eftersom kostnaden skulle bli för hög. Som småföretagare gäller det ju att hålla i pengarna och primärt försöka lösa problemen på egen hand. I alla fall till man fått bra likviditet och kundunderlag.

Vad ska förmedlas?

Det som främst avgör om du kan göra hemsidan själv eller inte är kunskapsnivån som finns inom företaget. Med tur finns det kunnig personal inom webbutveckling, grafik och programmering. I så fall kan det kännas onödigt med en webbyrå göteborg att köpa in denna kompetens. Men det är få företag som har denna breda kompetens inom företaget.

Det man måste fråga sig är vad som ska förmedlas på hemsidan och målet är. Ett företag som åker runt på olika marknaden och säljer polkagrisar kan absolut ha fördel att ha en hemsida. Men måste den byggas av en webbyrå med snygga tekniska lösningar? Knappast. Det är i stort sett enbart kontaktuppgifterna som måste finnas där då kunderna inte köper direkt från företaget. Det är även knallarna som primärt söker upp kunder och inte tvärtom.

I detta fall skulle företagaren kunna köpa en domän, lägga upp en WordPress installation och ha en relativt snygg och enkel hemsida inom en timme.

Är det istället en E-handel är det en betydligt mer komplex situation för squib som är en webbyrå göteborg. Detsamma gäller om företaget jobbar hårt på image och hög kvalité. Är det lyxprodukter som säljs behövs även en ”lyxhemsida”. All reklam och kommunikation från ett företag speglar ju hur kunderna upplever företaget och hur man sedan ser på det. Lyxprodukter måste därmed marknadsföras med lyxreklam osv.

Vem ska underhålla sidan?

Nästa fråga du bör ställa dig är om du som företagare ska underhålla och uppdatera sidan eller om du önskar att en webbyrå gör det. Det ska vara enkelt att ändra på text och bilder men det tar ändå tid. Tid som annars kan läggas på försäljning av en webbyrå göteborg och marknadsföring. Dessutom kan det uppstå problem med backup, hackningsförsök och felinställningar.

Har du en webbyrå är det deras ansvar att hemsidan ligger uppe och fungerar. De tar löpande backup och ser till att alla plugin är uppdaterade. Man kan därmed ha ett abonnemang som säger att de ansvarar i i göteborg för att sidan är live – oavsett vad som händer.

Vad är bäst?

Har du kompetensen att sätta upp en domän, installera ett css samt underhålla sidan så kan du spara pengar på att göra det själv. Har du inte den kompetensen är det en webbyrå som ska användas.