Allt du behöver veta om kostnader inför badrumsrenovering

Att utföra en badrumsrenovering i hemmet är det många som drömmer om, och några materialiserar drömmen genom att få det gjort. Det finns flera olika sätt att få sin badrumsrenovering genomförd på, man kan göra det själv, anlita en byggfirma eller göra en blandning av båda två, det vill säga att man gör delar av arbetet på egen hand och hyr en byggfirma för dem delar man inte är bekväm med eller man inte hinner. Oavsett vilket man väljer finns det knep för att hålla nere priset, fortsätta läsa så får du veta mer om det.

Kostnaden för hantverkare är oftast det dyraste

När man planerar en badrumsrenovering och funderar på vad det kommer att kosta är det smart att först och främst kolla på priserna för att hyra in professionella snickare som gör jobbet. Det behövs ofta flera olika firmor om man inte anlitar en totalentreprenad. När man utför badrumsrenovering behöver man hjälp från; en byggfirma, en rörmokare eller VVS-firma och en elektriker. Fördelen med att låta fackmän utföra ens badrumsrenovering är att allt blir gjort enligt branschstandard vilket höjer värdet på fastigheten och minimerar risken för att något går snett, dessutom är det positivt för försäkringar och dylikt.

Vad kostar en badrumsrenovering per m2?

Det är svårt att svara på, det beror mycket på vilken nivå av standard man är ute efter och om man tänker anlita snickare eller inte. För att få en ungefärlig uppfattning brukar materialkostnaden för ett badrum ligga på ungefär 3-5000 per m2 och då räknar vi med standardmaterial och inga lyx-komponenter som bubbelbad eller extra fint kakel. För ett lyxigare badrum kan materialpriset ligga någonstans mellan 10-20000 per m2. Som du märker kan priset variera kraftigt beroende på vilken typ av standard man är ute efter.

Hantverkares arvode

En hantverkare tar i snitt 400-600 i timman för att utföra en badrumsrenovering, för att räkna om det här till ett pris per m2 så kommer det att ligga någonstans mellan 5-10000 per m2. Det här priset kommer vi dock att kunna dra av 30 % på genom att använda oss av ROT-avdraget. Så du kommer att kunna dra av ungefär 1-3000 kronor per m2 som du får tillbaka med din skatteåterbäring.

Ett prisexempel för ett badrum på 8 m2

Ett standardbadrum brukar vara någonstans runt 10 m2 och då skulle kostnaderna se ut ungefär så här;

  1. Materialkostnad; 56000
  2. Arbetskostnad; 96000
  3. –ROT; -29000

total;                                   123500 för hela badrummet efter ROT

Som du märker kan det kosta en hel del att få badrummet gjort, men en sådan här renovering gör verkligen att badrummet lyfts flera nivåer. I ovanstående exempel har vi valt något finare material än bara standard, man skulle kunna säga att badrummet är mer eller mindre ett lyx-badrum när det kommer till designinredningen. Funktionaliteten är dock som ett vanligt badrum med handfat, toalett, dusch och badkar.